Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti olarak da adlandırılan çocuk diş hekimliği, çocuklar için süt dişleri ve daimi dişlerin yapısıyla ilgilenen diş hekimliğinin bir alt anabilim dalıdır. Çocuklarınız sağlıklı bir diş yapısına sahip olması için bir takım tedaviler ve koruyu önlemler uygular. Çürük tedavisi, kanal tedavisi, koruyucu ortodontik uygulamalar, diş çekimi, genel anestezi ve sedasyon ile diş tedavisi gibi konular pedodonti ana bilimi içerisinde uygulanmaktadır.

Çocuk Diş Hekimliği Hangi Yaş Aralığına Bakar?

Pedodonti 0-15 yaş arası çocukların ağız sağlığına bakar. Bu yaş aralığında bulunan çocuklarınız için bir pedodonti uzmanımız aracılıyla tedavi alabilirsiniz.

Pedodonti Uzmanı Kimdir?

Pedodonti uzmanı kişiler diş hekimliği fakültesine ek 5 yıllık uzmanlık eğitimi alan hekimlerdir. Bu uzmanlık alanında tamamlayan kişiler pedodonti uzmanı olarak adlandırılır.

Çocuk Diş Hekimliğinde Koruyucu Uygulamalar

Çocuklarınızda oluşabilecek çürükleri önlemeye yönelik koruyucu uygulamalar adı altında çocuğunuz ve sizin için ağız ve diş sağlığı konusuyla birlikte beslenme alışkanlığı konusunda da eğitime büyük bir önem vermekteyiz. Bu uygulamalar fissür örtücüler, flor uygulaması ve ortodontik tedavileri kapsar.

Fissür Örtücüler

Bu uygulama ile çocuklarınızın kalıcı dişlerinin çiğneyici yüzeylerine bakterilerin ulaşmasını önleyici bir dolgu yapılır. Bu şekilde diş çürüklerinin önüne geçilebilir.

Flor Uygulaması

Çürükleri engelleyen bir element olarak flor tarafımızca diş çürüklerini önlemek için uygulanabilir.

Ortodontik Tedaviler

Çocuklarınız üzerinde tanık olabileceğiniz sorunlardan biri de dişlerde çarpıklık ve eğiklik olmasıdır. Ortodontik tedaviler sayesinde görülebilen bu çarpık ve eğik diş yapılarının tedavisi sağlanır.

Biberon Çürüğü

Altıncı aydan itibaren bebekleriniz katı gıda ile beslenmeye başlar. Bu ay itibariyle bebeklerinize biberondan süt içirmeye de başlayabilirsiniz. Zaman zaman sizler de süt içerisine bal veya pekmez ekleyerek bebeklerinizin tüketmiş olduğu besin değerini arttırmak isteyebilirsiniz. Süt tüketiminin uyku öncesinde bebeğiniz için uygun olacağını düşünerek tüketmesini sağlamanız durumunda bu sütler onların dişleri üzerinde bir tabaka şeklinde yer edecektir. Tükürük salgısı yeteri kadar olmadığından bu şekilde bebeklerinizin dişleri temizlenemez ve dişlerinde çürük yapılar görülmeye başlar. Bu şekilde başlayan çürükler zamanla diğer dişler üzerinde de yayılarak ilerler. Bu şekilde biberon çürüğü adını verdiğimiz çürükler oluşur.

Biberon Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Bu noktada bebeğinizin dişleri için oldukça etkili olabilecek çözümler mevcuttur. Bebekleriniz için bu konuda atabileceğiniz en iyi adım onları düzenli olarak diş hekimine götürmektir. Düzenli yaptırdığınız muayeneler sırasında bebeklerinizin diş çürükleri için erken tanı koyabilir. Bu sayede birkaç seanslık tedaviler ile başarılı sonuçlar elde edilir. Tedavi sonrasında bebekleriniz için bal ve pekmez gibi gıdaların tüketimi önerilmez.

Biberon Çürüğü Ne Zaman Başlar?

Biberon çürükleri bebeklik yaşlarından itibaren başlayabilen çürüklerdir. 6 yaş altındaki çocuklarınızda çürük sebebiyle kaybedilen dişler mevcutsa bu durum “erken çocukluk çağı çürüğü” ya da “biberon çürüğü” olarak adlandırılır. Bu çürüklerin sebeplerinin başında çocuklarınız için uzun süreli olarak kullanmak durumunda kaldığınız şekerli gıdalar yer alır. Şekerli gıdaların etkisiyle birlikte yeteri kadar ağız hijyenine önem vermemeniz durumunda biberon çürükleri görülmeye başlar.

Biberon Çürüğü Neden Olur?

Biberon çürüklerinin görülmesinin iki farklı temel sebebi vardır. Bunlardan ilki; bebekleriniz için erken yaş dönemlerinde kullanmak durumunda kaldığınız gıdalardır. Bu gıdalar genellikle şekerli bir içerikte olduğundan bebeklerinizin dişlerine zarar vererek çürümelerine sebep olur. Bunun yanı sıra ikinci bir sebep olarak ise ağız hijyen yetersizliği gösterilebilir. Bebekleriniz için yeterli ağız bakımı yapmanız önerilir.

Gece Süt İçmek Dişleri Çürütür Mü?

Gece süt içirdikten sonra bebeklerinizin dişlerinde bir tabaka oluşarak uzun süreli şekilde diş üzerinde kalacağından gece süt içmek diş çürüklüklerine yol açabilir.

Süt Dişleri

Bebeklerinizin doğumundan itibaren geçen birkaç aylık süreden sonra görülmeye başlayan dişlere süt dişi adı verilir. Süt dişleri yaklaşık olarak onlar 2,5-3 yaşlarındayken tam anlamıyla çıkmış olur.

Süt Dişleri Dökülmezse Ne Olur?

Herhangi bir sorun teşkil eden bir durum değildir. Bebeğinize ait olan süt dişleri dökülmezse bu dişlerin varlığı yetişkinlik dönemlerinde de devam edebilir. Kalıcı dişler kadar sağlam bir yapıya sahip olmazlar. Çürümeleri oldukça kolay olan dişlerdir.

Dökülen Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Bebekleriniz doğduktan birkaç ay sonra ilk dişleri görülmeye başlar. Bu dişlerin tamamlanması yaklaşık olarak onların 2,5-3 yaşlarını bulur. Oluşan süt dişlerin dökülüp yerine kalıcı dişlerin çıkması ise 5 yaşlarına tekabül eder. 5 yaşından sonra zamanla çocuklarınızın kalıcı dişleriyle karşılaşabilirsiniz..