Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi sayesinde dişlerinizde enfekte olarak bulunan ya da çürümüş olan yapıların tedavisi sağlanır. Bu tedavi sırasında, diş yapınızın içinde bulunan pulpa adı verilen yumuşak doku ve diş siniri çıkarılır ve gerekli bölgenin temizliği sağlanır. Temizliğin ardından ise açılan boşluk doldurulur. Bu tedavi için vaktinde tanı koymak oldukça önemlidir. Vaktinde tedavi edilmeyen dişler zamanla daha büyük çürüklere yol açar ve bu durum dişlerinizde var olan sinirlerin iltihaplanmasına bile sebep olabilir. Diş sinirinin dişinizden çıkarılarak gerçekleştirilen bu tedavi hissedeceğiniz büyük bir acının önüne geçmiş olur.
Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?
Dişin kanallara giden kısmında çatlak ve çürükler bulunuyorsa, diş dolgu ile kurtarılamayacak durumdaysa kanal tedavisi uygulanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kanal tedavisi habercisi olan bir çok farklı belirti vardır. Kanal tedavisi gerektiren durumlar arasında; dişlerinizde var olan sıcak-soğuk hassasiyeti, çiğneme esnasında hissettiğiniz ağrı, yüz ve boyun bölgesinde görülen şişlik, diş etlerinizde oluşan yaralar, dişetlerinizin şişmesi, derin çürükler ve koyulaşmış diş etleri gelebilir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi birkaç adımı beraberinde getirir. Bu tedavi için öncelikle dişinizin kök yapısına ulaşmamız için bir röntgen çekmemiz gerekir. Bu sayede enfeksiyonun ne kadar yayıldığını görmemiz mümkündür. Dişinizde bulunan pulpa çok fazla hasar görmüşse kanal tedavisi uygulamasına başvururuz. Tedavi başlangıcında ağrı hissetmemeniz için lokal anestezi uygularız. İlk olarak dişinizde bulunan pulpa yapısı çıkarılır. Alanda gerekli olan değişiklik ve temizlik yapıldıktan sonra dişinizin doldurulma işlemi gerçekleştirilir. Bu işlemler yaklaşık olarak 45 dakika sürer. Dezenfekte işlemi de gerçekleştirildikten sonra kalıcı malzemelerle dolgu işlemi tamamlanır. Dişlerinizin iyileşmesi gerektiğini düşündüğümüz durumlarda dolgu işlemi için birkaç gün beklenebilir. Bu durumda geçici dolgudan yararlanarak iyileşme süreci sağlanır.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kanal tedavisi uygulaması kişiden kişiye değişiklik gösterebilen bir durumdur. Diş yapısına ve enfeksiyonun boyutuna bağlı olarak uygulama süresi de değişiklik gösterir. Genel olarak bakıldığında her bir diş için 45 dakika yeterli bir süre olarak görülür.
Kanal Tedavisi Acıtır Mı?
Kanal tedavisi öncesi dişiniz için lokal anestezi ile uyuşturma işlemi sağlanır. Bu yüzden tedavi sırasında herhangi bir acı hissetmemiş olursunuz. İşlem sonrası, anestezi etkisi geçtikçe tedavi uygulanan dişinizde hafif ağrıların görülmeye başlanması normal bir durumdur. Bu durum en fazla birkaç gün içerisinde normale dönecektir. Sizi rahatsız eden bir ağrı olması durumunda tarafımızca önerilecek olan bir ağrı kesici kullanabilirsiniz.
Kanal Tedavisi Ne Kadar?
Kanal tedavisi sık sık uygulanan bir tedavi yöntemidir. Dişlerinizde bulunan enfeksiyon durumuna bağlı olarak farklı şekillerde uygulanır. Bu doğrultuda kanal tedavisi için uygun görülecek olan fiyat aralığı da değişiklik gösterir. Dişinizde bulunan kök sayısına bağlı olarak da fiyatların değiştiğini söylemek mümkündür.
Başarısız Kanal Tedavisi Nasıl Anlaşılır?
Bazı durumlarda yapılan kanal tedavileri başarısız bir şekilde sonuçlanabilir. Bu durum belli şekillerde varlığını gösterir. Tedavi sonrasında; ağız ve diş çevrenizde herhangi bir ağrı görülüyorsa, sıcak ve soğuk içeceklere karşı hassasiyetiniz oluşuyorsa, diş etlerinizde şişme ve iltihaplanma gibi durumlar mevcutsa kanal tedavisinin başarısız bir şekilde sonuçlandığı söylenebilir. Aynı zamanda dişlerinizde renk değişimi meydana geldiyse, çene yapınızda kayma gibi bir sorunla karşılaşıldıysa ve sinüs sorunlarında artış gözlemleniyorsa da aynı durum söz konusudur. Bu gibi durumlar için dikkatli olmanız gerekmektedir.
Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri
Başarısız kanal tedavisi enfeksiyon oluşumuna sebep olarak ağrı ile varlığını belli edebilir. Enfeksiyon artarsa o bölgede şişlik oluşması mümkün hale gelir. Bazı durumlar için aynı bölgede akıntı olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bu apse oluşumunun habercisidir. Sinüse bağlı olarak burun tıkanıklığı, burun akıntısı, çene ağrısı ve ağız kokusu gibi belirtiler meydana gelebilir. Bu durumlardan herhangi biriyle karşı karşıya kaldığınız durumlarda kanal tedavisinin yenilenmesi gerekir.
Kanal Tedavisi Gerektiren Diş Nasıl Anlaşılır?
Dişlerinizde soğuk sıcak hassasiyeti varsa ve yemek yerken ağrı meydana geliyorsa bu durum dişiniz için kanal tedavisi gerektiği anlamına gelebilir. Aynı şekilde, dişlerinizde apse oluşarak yüzünüze şişlik olarak yansıyorsa ve diş renginizde farklılıklar görülüyorsa dişinizin kanal tedavisine ihtiyaç duyduğunu söylemek mümkündür.
Kanal Tedavisi Dişin Ömrünü Kısaltır Mı?
İyi ve doğru bir şekilde uygulanan kanal tedavisi sonucu dişinizin ömrü kısalmaz. Ancak tedavide, dişinizde bulunan pulpa yapısı çıkartıldığından dişiniz tedavi sonrasında kırılmaya karşı hassas bir hal alabilir.
Kanal Tedavisi Olmazsa Ne Olur?
Kanal tedavisi uygulanmadığı süre boyunca, dişinizde bulunan enfeksiyon kök yapısında bulunan dokulara kadar ulaşabilir. Bu şekilde dişinizde apse oluşur. Aynı zamanda ağrı ve şişlik durumlarının görülmesi de mümkündür. Tüm bu durumlar sonucunda diş kaybınıza yol açan bir durum haline gelebilir.
Kanal Tedavisi Fiyatları Kaç Tl?
Kanal tedavisi enfekte olmuş diş yapısına bağlı olarak ve dişinizde bulunan kök sayısı göz önünde bulundurularak uygulanır. Bu doğrultuda yapılacak işleme göre fiyatı da değişiklik göstermektedir.