Diş Eti Hastalıkları

Diş etlerinde oluşan bakteri ve plak sonucunda diş etlerinde çeşitli hastalıklar ve belirtiler ortaya çıkar. Enfeksiyon sebebiyle diş etlerinizde zamanla iltihaplanma, tahriş olma ve apse durumları görülür. Erken tanı bu tür diş eti hastalığının habercisi olan durumlarda oldukça önemlidir. Erken tanı konulduğu takdirde ameliyatsız olarak kolay ve pratik bir şekilde ortaya çıkabilecek hastalıkların önüne geçilir. Ancak diş eti hastalığınız ilerlemişse ve ciddi problemleri de beraberinde getirmişse cerrahi yöntemler yardımıyla ileri tedaviler uygulanır.

Diş Eti Hastalıkları Nedenleri

Bakteriler sonucunda oluşan bu hastalıkların temel nedeni “mikrobiyal dental plak” olarak adlandırdığımız tabakadır. Temizleyemediğiniz gıda artıkları, tükürüğünüzden gelen bakterilerle birleşerek bu tabakayı oluşturur. Bu tabaka diş ve diş etlerinizde birçok problemi beraberinde getirebilir. Diş çevrelerinizde yıkıma sebep olabilir ve bu yıkım dolayısıyla da periodontal hastalıklara sebep olur. Bunların yanı sıra, diş eti hastalıklarının nedenleri arasında farlı etkenlerin de rol oynadığı görülmektedir. Sigara kullanımı bu hastalığı etkileyen sebepler arasındadır. Bazı hastalıklar için kullanılan ilaçlar doğrultusunda da diş eti hastalıklarına maruz kalınabilir. Lösemi, diyabet, AIDS, kalp hastalıkları, tansiyon gibi durumlar için kullanılan araçlar bu hastalıkların görülmesinde etkili olabilir.

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Birçok sebebe bağlı olarak oluşabilen diş eti hastalıklarının da farklı çeşitleri mevcuttur. Farklı isimlerle adlandırılmış olan bu hastalıkların birbirinden farklı oluşum sebepleri vardır. Genel olarak bakıldığında diş eti hastalığı çeşitleri şu şekilde sıralanabilir; gingivitis, kronik periodontitis, agresif periodontitis, sistemik periodontal, diş eti apsesi ve periodontal absele.

Gingivitis

Gingivitis en yaygın olarak karşılaşılan diş eti iltihabıdır. Genelde hafif bir şekilde atlatılır. Diş etlerinizin şişmesine ve kızarmasına sebep olan bu hastalık için fark edildiği an tedavi edilmesi önemlidir. Bu hastalığı fark edebileceğiniz bazı belirtiler vardır. Bu belirtilerle karşılaşmanız durumunda kliniğimize gelerek tedavi için gerekli olan ilk adımı atabilirsiniz. Şişmiş ve kabarmış diş etleri bu hastalığın varlığına işaret eder. Aynı zamanda diş etlerinizin kızarmış olması da aynı sebepten olabilir. Dişinizi fırçaladığınız anlarda dişleriniz kolayca kanayabiliyorsa gingivitis olması mümkündür. Hassas diş etlerinizin varlığı bu hastalığın bir sonucu olabilir. Tüm bunların yanı sıra ağız kokusu da belirgin belirtiler arasında bulunur.

Kronik Periodontitis

Kronik periodontitis, diş yapılarınıza destek olan dokularda meydana gelen iltihap sonucu oluşmuş hastalıklara verilen addır. Bu hastalıkta kemik kaybı yaşandığı görülür. En çok rastlanan periodontitislerin başında kronik periodontitis gelmektedir. Genel olarak yavaş yavaş gerçekleşen bir hastalık olsa da bazı durumlarda hızlı bir şekilde ilerleyebilir.

Agresif Periodontitis

Agresif periodontitisler, aslında problem yokmuş hissi yaratan diş eti hastalığı türüdür. Yine de, adından da anlayacağınız üzere hastalık bir anda ilerleyebilir. Bu durumlarda dişleriniz yapacağımız tedavilere hemen yanıt vermeyebilir. Diş etlerinizin tedaviye yanıt vermediği durumlarda antibiyotik tedavi ilavesiyle destek sağlanabilir.

Sistemik Periodontal

Sistemik periodontal diş eti hastalığı daha çok sistemik hastalıkları bulunan kişilerde rastladığımız bir türdür. Sizlerin de sistematik hastalıkları mevcutsa bu tür bir tanı konulabilir. Genel olarak bakıldığında gençler üzerinde şeker hastalığı gibi hastalıklarla birlikte gözlemlenebilen bir durumdur.

Diş Eti Apsesi Nedir?

Apse doku içinde görülen iltihap şeklidir. Periodontal apse ise periodontal yapılar üzerinde rastlanan apse türüdür. Bu apselere orta ve ileri düzeydeki bölgeler üzerinde rastlanır. Birçok farklı sebepten dolayı diş etlerinizde apse oluşması mümkündür. Bunların başında; periodontal ceplerin tıkanması, eksik yapılan diş taşı temizliği bu durumu sebep olabilir.

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Birbirinden farklı diş eti rahatsızlıkları görüldüğünden dolayı farklı tedavi yöntemleri olduğu da görülür. Diş etinizin durumuna bağlı olarak kişiden kişiye değişen tedavi yöntemleri uygularız. Ancak rahatsızlığa bağlı olarak ilk yapacağımız işlem derin küretaj ( ileri diş taşı temizliği ) uygulaması olacaktır. Gingivitis, orta düzey periodontitis ve ileri düzey periodontitis olarak hastalıklar içinde genellikle flep ameliyatı, kemik greftleme, yumuşak doku greftleme tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.

Diş Eti Ameliyatı Nasıl Yapılıyor?

Diş etlerinizin ihtiyacı olan tedavi doğrultusunda birçok farklı şekilde diş eti ameliyatı gerçekleştirilebilir. Bunun için öncelikle bir muayeneden geçmeniz gerekmektedir. Diş eti hastalığınız tespit edilerek bu doğrultuda bir ameliyat yöntemi uygulanır. Diş eti ameliyatları; flep ameliyatı, kemik greftleme, yumuşak doku greftleme ve protein desteği olarak sunulur. Diş etinizin durumuna bağlı olarak sizin için en doğru seçenek ile tedaviyi sürdürebiliriz.

Diş Eti Ameliyatı Tedavi Süresi

Lokal anestezi kullanarak yaptığımız bir işlem olduğundan, işlem sırasında herhangi bir acı hissetmezsiniz. Operasyon sonrasında anestezi etkisi gitmeye başladığında oluşabilecek olan ağrılara karşı tarafımızca önerilen ağrı kesicilerden yararlanabilirsiniz. Bu tür tedavilerde kısa sürede iyileşme süreci sağlanmış oluyor. Genel olarak bakıldığında, bu süreç 10 ila 14 gün arasında değişiklik gösterebilir. Geçen iki haftalık süreden sonra hiç ameliyat olmamışsınız gibi bir hisse kapılmanız mümkündür. Bu sürenin sonunda yara dokuları tamamen iyileşir.